>Lyrikbog - Naja Marie Aidt<

Naja Marie Aidts nyeste digtsamling, "Poesibog", har usædvanligt for genren nået andenpladsen på bestsellerlisten efter at bogens forfatter har fået Nordisk Råds Litteraturpris for sin forrige bog.

I konkurrence med svenske krimier og livsstilslitteratur ligger digtsamlingen på andenpladsen på listen over de mest solgte bøger hos Arnold Buscks 18 boghandler. Bogen har kun været på markedet i 14 dage.

Forventningerne til "Poesibog" var tårnhøje, efter at Naja Marie Aidt i marts vandt Nordisk Råds Litteraturpris for sin foregående bog, novellesamlingen "Bavian". Men selv om forlaget Gyldendal ventede et øget salg af den ny bog, blev Gyldendals litterære direktør overrasket over salgstallene.

- Det er meget usædvanligt, at en digtsamling ligger så flot placeret. Det hænger utvivlsomt sammen med den nordiske litteraturpris.

Desuden havde hun i forvejen et stort publikum, siger Gyldendals litterære direktør.

Naja Marie Aidt vurderer selv, at den hædrende omtale kort før udgivelsen er en årsag til, at digtsamlingen klarer sig godt. Hædersprisen og gode anmeldelser har givet god reklame, og så har boghandlerne turde satse på bogen ude i butikkerne.

- Boghandlerne har ikke givet digtsamlingen en stedmoderlig placering i butikken, sådan som man ofte oplever med lyrik.

I Danmark hersker der en del fordomme omkring digtning, og det vil da glæde mig, hvis "Poesibog" kan være med til at give genren et løft, så man ikke tænker, at lyrik er noget forfærdeligt indadvendt noget, lyder det muntert fra Naja Marie Aidt.

"Poesibog" er allerede trykt i 3000 eksemplarer, mens tredje oplag snart rammer butikkerne. Dermed runder bogen et oplag på 4500 eksemplarer. Forfatteren kalder selv sin lyriksamling "letlæselig" og fremhæver bogens pris og dens udseende som en anden årsag til de usædvanlige salgstal.

- Det er sket før, at digtsamlinger har solgt godt herhjemme. Det så vi blandt andet med Vita Andersens "Tryghedsnarkomaner".

Men havde jeg skrevet en roman oven på Nordisk Råds Litteraturpris, havde jeg nok tjent flere penge, fortæller Naja Marie Aidt.

I NORDJYSKE belønnede lyrikanmelderen "Poesibog" med topkarakteren, seks stjerner.