>Relationsskrøbelighed - Jens Grøndahl<

De tilfældige og skrøbelige relationer vi knytter til hinanden, viser sig ofte at være selve livets mening. Alligevel ligner parforholdet endnu gang en synkende skude i Jens Christian Grøndahls nye roman.

"Før vi siger farvel" handler om den 35-årige Barbara, der lever sammen med den dobbelt så gamle fotograf Marcus. Barbara blev født under en flodbro i Calcutta og bragt til et børnehjem, hvorfra hun blev adopteret af et dansk ægtepar fra Vestjylland. Efterhånden som Barbaras adoptivfamilie går i opløsning, melder spørgsmålene sig om hendes egen oprindelse, og den rodløshed hun har båret med sig bliver igen nærværende. I rodløsheden og den konstante væren 'på vej', finder Barbara et fælles ståsted med den verdensomflakkende fotograf Marcus.

Det er suspekt at være populær
Det er lykkedes for Jens Christian Grøndahl at trænge gennem lydmuren til det internationale bogmarkedet. I udlandet - i Holland og Frankrig især - betragter man ham ikke som en fremmed fugl, men som en naturlig del af den litterære scene.

- Selvom litteraturen af gode grunde er knyttet til et sprog og en nationaltradition, så er der noget i den, der gerne vil ud. Der er noget i det, vi skriver, som har universelle aspirationer og som har en eller anden grad af almen gyldighed, siger han.

Jens Christian Grøndahl indrømmer gerne, at han kan have et lidt anstrengt forhold til litteraturkritikken i Danmark:

- Når det gælder litteraturen så er vi mærkeligt snobbede herhjemme. Hvis man har mange læsere, så må det per definition være dårligt. Ok, det er selvfølgelig en parodi og en overdrivelse, men der er ikke desto mindre noget om snakken. I udlandet har man et andet syn på litteraturen, og man har lettere ved at forstå at det at være en litterær forfatter med mange læsere, slet ikke er nogen selvmodsigelse.

Kontakt: aage@bamsetombola.dk